Annonce

Annonce

Brev:

Skemad og søvnmønster - 7 mdr.


21. september 2008

Alder:
7 mdr.

Skemad og søvnmønster - 7 mdr.

Hej Helen.

Nu må vi have dit råd igen;o)

Vores tvillinger på syv måneder (om seks dage d. 27-9), Benjamin og Mathilde, er forskellige – især når det kommer til spisevaner, som så igen smitter af på sovemønstret.

Benjamin spiser gladelig, og skal nærmest holdes igen for ikke at forspise sig, og sover fint igennem om natten. Men Mathilde er ikke meget for at spise overhovedet. Hver gang er en kamp at få hende til at åbne munden. Hun sætter tungen i vejen, så det meste af maden kommer ud igen. Hun klynker nemt og skal oftest nærmest ’narres’ til at åbne munden med fx et stykke legetøj løftet opad, så hendes løftende synsfelt får munden til at åbne sig.

Ved et tilfælde blev deres aftensmad portion delt i to lige store dele på hver deres tallerken, og vi opdagede at når Benjamin havde spist op, havde Mathilde knapt spist halvdelen – og der plejede vi at holde inde med bespisningen, da Mathilde på dette tidspunkt også var blevet gradvist genstridig, så vi troede at hun også var blevet mæt.

Efter denne opdagelse er vi begyndt at blive mere vedholdende med at give Mathilde mad, indtil hun har spist omtrent den samme mængde som Benjamin. Resultatet er da også kommet i mild grad: I stedet for at vågne to gange om natten og være sulten, vågner hun nu ’kun’ én gang. Men hun spiser stadig slet ikke nær så meget som Benjamin, og det til trods for at hun klart er den største tvilling; hun har lige fra fødslen været 10-20 % større og tungere end sin bror. Mathilde vejer ca. 10 kg., mens Benjamin vejer ca. 8 kg.

Vores sove- og spiserytmer ser således ud:

Mellem 05:00 og 06:00 - Tidlig morgenflaske, ca. 100 ml.
Mellem 06:00 og 07:00 - Sove videre…
Mellem 07:00 og 07:30 - Morgenmad: Fx fuldkornsgrød med frugtmos
Mellem 08:30 og 11:00 - Formiddagslur
Mellem 11:30 og 12:00 - Frokost: Fx
Mellem 13:30 og 14:00 - Flaske, afhængig af ...


Annonce

... frokost indtag, mellem 100 og 150 ml.
Mellem 14:00 og 15:30 - Eftermiddagslur
Mellem 16:00 og 16:30- Et stk. blødt frugt plus frugtmos, højst et halvt glas hver
Mellem 16:30 og 17:00 - (Måske) en power-nap
Mellem 17:30 og 18:00 -Aftensmad: Most kød, kartoffel og grøntsager, ca. 1 dl. hver.
Mellem 19:30 og 20:00 - Godnat flaske, afhængig af aften indtag, mellem 100 og 150 ml.
Mellem 20:00 og frem - Nattesøvn…
Mellem 22:30 og 23:00 - 200 ml. vælling
Mellem 02.30 og 04:30 - Flaske, 200 ml., kun Mathilde.

Vi sørger for at variere smag, både vedrørende grød, valg af frugt, kød og grøntsager.

Selvfølgelig er der en ’kamp’, når en ny smag skal introduceres, men den er generelt ikke hårdere med den ene fra for den anden tvilling; de har hver deres preferencer – noget de hver især bedre kan lide end andet, noget de begge er vilde med, og noget de begge ikke synes er så lækkert.

Begge tvillinger er glade, sunde og raske, og følger pænt den udvikling de skal. Før Mathilde fik falsk strubehoste for en halvanden måneds tid siden, var det hende, der spiste mest og ’nemmest’, men derefter er det ligesom om hun er faldet lidt tilbage.

Mathilde er mere ’sin egen’ end Benjamin. Hun bliver let irriteret, hvis man prøver at hjælpe hende; fx vil hun selv have fat i skeen, hun skal nok selv bestemme, hvornår hun vil åbne munden osv. Hun er temperamentsfuld, og bliver let hysterisk, hvis ikke hendes behov stilles hurtigt, mens Benjamin ganske enkelt finder sig lidt mere i tingenes tilstand.

Kan der ligge andre årsager bag Mathildes adfærd, og endnu vigtigere: Noget vi kan gøre anderledes? Hvis det er tænder, der er på vej, så er det godt nok lang tid det strækker sig over – Benjamin har fået sine to første i undermunden, så han har været (lidt) igennem samme adfærdsmønster, men det varede kun en fire-fem dage.

Venlig hilsen
Charlotte & Anders

Læs Helens svar »



Annoncer

Sponsorerede artikler

Vent ikke til din baby har fået rød numse

- brug Olívy fra første bleskift

Hud der konstant udsættes for fugt, varme, friktion og syre fra urin og afføring, bliver nemt rød og irriteret. Det gør ondt på barnet, og kan påvirke den helt basale trivsel - herunder søvn og spisemønster. Med Olívy baby care – diaper change kan du ...

Læs mere her



Forældre med børn på samme alder har også spurgt Helen Lyng Hansen om:

17. maj 2024 | Udvikling | 6 mdr.

Triller kun til den ene side

Kære Helen Min søn er nu 6 måneder, og jeg syntes egentligt at han udvikler...

Læs hele brevet og Helens svar


16. maj 2024 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Får min søn kalk nok?

Hej Helen Min lille søn er nu blevet 6 måneder og han vejer nu ca. 7.5 kg og...

Læs hele brevet og Helens svar


9. maj 2024 | Kost og ernæring | 7 mdr.

Drikker hun nok?

Kære Helen. Min datter på snart 7 måneder spiser ofte øllebrød eller...

Læs hele brevet og Helens svar


2. maj 2024 | Kost og ernæring | 5 mdr.

Sveskemos - hvor meget?

Kære Helen Vores datter er 5 måneder gammel, og hun har ofte problemer med...

Læs hele brevet og Helens svar


2. maj 2024 | Kost og ernæring | 6 mdr.

Hyppigere afføring efter start med skemad

Hej Helen Tak for din brevkasse og dine gode bøger! Min søn, som nu er...

Læs hele brevet og Helens svar


Annonce

Viden om børn:

Babyalarm

Babyalarmer kan give et fingerpej om at det lille barn sover godt eller er ved at vågne, men babyalarmer kan ikke bruges som babysitter og når man bruger en babyalram skal man altid tjekke sit barn ved selv at se på det.

Der er stor forskel på kvaliteten af de alarmer, der er på markedet og priserne svinger fra få hundrede kroner til langt over 1000kr.

De trådløse og batterikrævende alarmer er de mest populære i Danmark, fordi danske børn ofte sover udenfor. Vælger...

Læs mere i Babylex

Legetøj til baby og børn

Barnet har bedst af det nære samspil, der er mellem barnet og forældrene. Men i takt med at barnet bliver større og begynder at forholde sig lidt mere til verden omkring sig, vil det være godt, at der er legetøj, som barnet kan kigge på og undersøge.

Når barnet begynder at gribe, skal legetøjet passe til barnets lille hånd, og det er vigtigt, at legetøjet også egner sig til at komme i munden. Tingene skal være solide og uden skarpe kanter og spidser. Brug så vidt muligt legetøj,...

Læs mere i Babylex


Svartidsbarometer

Aktuel svartid

Annoncer

Gratis nyhedsbrev

med nye præmier hver måned

Din e-mail adresse bliver hos os. Nyhedsbrevet udsendes ca. 1 gang om ugen. Læs mere.


Annonce

Læs mere om Helens bog om amning og flaske, hjæper dig med at få et mæt og tilfreds barn.

Det siger medlemmerne ...

Kære Helen

Allerførst: Endnu en gang bøjer vi os i støvet for dig og din fantastiske rådgivning! Du skrev, at vi nok hellere måtte se at få den der natflaske sendt på pension - trods vores ængstelse ved at røre ved barnets vaner. Det tog.... 3 minutter, og hvis vores dreng kunne tale, ville han sige: "Tusind tak, Helen, fordi du fik far og mor til at smide den der elendige flaske ud, for det er meget hyggeligere at sidde på skødet og fedte med en banan og få en nat-historie". Bagefter lægger han sig ned og sover fuldstændigt som vanligt. Det er jo top!!!

Mor til Jens på 13 måneder


Annonce